maria_11

Grundare och ägare till detta gotländska designföretag är modellör, skulptör, konstnär och designer Maria Broman. Företaget startades år 2015.  Maria är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har sina släktband och sin familj på Norra Gotland. För närvarande håller hon till på den gård som en gång tillhörde hennes mormor och morfar i Hellvi Malms med verkstad/studio.

Produkterna och skulpturerna är egentillverkade av Maria, ett hantverk med hög kvalitet. Heminredningsprodukter och skulpturer för inomhus- och utomhusbruk. Här på Norra Gotland sköter hon hela tillverkningsprocessen från idé till prototyp till färdig designad produkt/skulptur, sedan formtagning och gjutning.
Maria vill ta vara på tidlösa industriella former och ge dem ett nytt liv i form av stilrena heminredningsdetaljer i betong. Hon vill att de produkter hon skapar ska uttrycka en avskalad och nordisk känsla med inspiration från den karga naturen och kalkstensindustrin på Gotland.

Det var just inom stenindustrin på Smöjen (Norra Gotland) som hennes morfar Karl ”Karold” Lundin började arbeta som grävmaskinist när han levde och det är i hans gamla källare som hon nu har skapat sig en verkstad/studio.

Grauts första produkt -”Nordisk Tassel” tog sin konkreta form efter att hon hittade en gammal mässingskran i hennes morfars källare. Prototyparbetet att utveckla den ”Nordiska tasseln” ingick i Marias examensarbete i utbildningen till Designmodellör.

Maria är stolt över de hantverksskickliga gener som finns i familjen, då Marias farfar, Bertil Broman arbetade som tapetserarverkmästare på Svenskt Tenn mellan åren 1932-1977 under Estrid Erikssons ledning.

Det brinnande intresset för design, inredning, formgivning och konsthantverk har alltid varit stark och de senaste åren har hon valt att skola om sig.

Efter 2 årig konstutbildning på Fria Målarskolan i Halmstad examinerades Maria till Designmodellör på Formakademin i Lidköping våren 2014. En utbildning för tredimensionell gestaltning inom flera olika områden såsom prototypmodellering, keramisk/gips modellering, arkitekturmodellering, utställningar till museum, inriktning mot industridesign, bilmodellör eller attribut mot teater och film.

Maria kan även ta beställningsjobb inom modellörsyrket och har kunskap om flera gjutmaterial och tekniker.

I konstnärskapet ingår även måleri. Maria målar gärna i akryl eller olja.

Tidigare är Maria utbildad inom ekonomi/affärsutveckling samt turism. Hon har bl a arbetat som inköpare/upphandlare, logistiker, konsult i fastighetsbranschen.